SLOVENIJA JE DEŽELA BRALCEV!

»SLOVENIJA JE DEŽELA BRALCEV!«

 

Senovo, 18. april 2024

 

Bralni krožek Društva upokojencev Senovo je v četrtek gostil bralce in bralke (v večini!) iz domala vse Slovenije. Imenitni gostje: Lada Zei – pobudnica glasnega branja, Tilka Jamnik – promotorka medgeneracijskega branja in pisatelj in dramatik Tone Partljič so s svojimi nagovori naredili iz navadnega četrtka praznični dan. Učenci OŠ XIV. divizije so s kulturnim programom, ki sta ga pripravila Andraž Polutnik in Peter Bunetič, pobožali naša srca in predali pomembno sporočilo: mladi še poznamo prave vrednote.

 

Na prvem VSESLOVENSKEM SREČANJU BRALNIH KROŽKOV, KLUBOV IN SKUPIN, ki negujejo GLASNO, MEDGENERACIJSKO  in sploh vsako BRANJE z RAZUMEVANJEM se je zbralo več kot sto ljubiteljev branja. Iz Brestanice, Koprivnice, Krškega, Brežic, Bizeljskega, Kočevja, Zagorja, Ljubljane, Domžal, Medvod in celo iz Postojne in Pivke so pripotovali na Senovo. Veliko in malo, kakor se vzame?! Če se zavedamo, da v Sloveniji deluje več kot 300 različnih bralnih skupin, ki se na različne načine družijo zaradi branja ali ob branju, potlej moramo skromno ugotoviti, da nas je bilo malo.

Če pa pogledamo na dogodek z drugega zornega kota, ugotovimo, da se nas je zbralo več kot sto zgolj zato, ker nas je povezala ljubezen do branja in želja po srečanju. Potlej nas je bilo veliko! Nekateri so ob slovesu izrazili gorečo željo, da bi tako srečanje organizirali vsako leto.

 

Navzočim je namenil prijazno dobrodošlico župan Mestne občine Krško, Janez Kerin, in dokazal z bistrimi odgovori, da je bralec in ne pozna le zakonodajnih aktov, ampak tudi Butalske zgodbe, kar je bilo še posebej všeč najmlajšim udeležencem.

 

V nadaljevanju smo se sprehajali ob pomembnih zgodovinskih bralnih mejnikih v slovenskem prostoru – od čitalniških besed, bralne značke do dogodkov Beremo z Manco Košir in še vse do današnjega dne in hkrati prisluhnili predstavitvam udeležencev. Učenke OŠ Koprivnica (mentorica Katja Zorčič) so modrovale o generalu Maistru in predstavile misli, ki so jih izpisale iz Partljičeve zbirke črtic General. Učenci 3. b-razreda (razredničarka Sergeja Habinc) OŠ Senovo so skupaj z bralci DU predstavili kratek primer medgeneracijskega pogovora o prebrani Partljičevi slikanici Deklica in general. O, kako lepe »mustače« so  vsi imeli!

 

Lada Zei je vsem predstavila, kako imenitno se imajo ob četrtkih v Vodnikovi domačiji, kjer glasno berejo že polnih 8 let in so načele že deveto leto v boju z demenco in s širjenjem obzorij, tako tehnoloških kot bralno-estetskih. Njihov klub glasnega branja vsa leta deluje pod okriljem zavoda Divja misel in je sad  prostovoljnega dela Lade Zei in njenih »gajstnih« bralk.

 

Tilka Jamnik je s seboj pripeljala »Medvoške korenine« in predstavila bralne spodbude v tej skupini Šole zdravja. Poudarila je pomen medgeneracijskega branja doma v družinah in v širšem okolju (šola, vrtec). Pri Društvu Bralna značka Slovenije - ZPMS bdi nad izvedbo projekta medgeneracijskega branja. V šolskem letu 2023/2024 je vključenih 97 skupin, ki so do konca meseca marca izvedle 249 različnih bralnih srečanj: največ (kar 47 %) je medvrstniških srečanj, 26 % je srečanj skupin mladih in odraslih bralcev, ki berejo mladostniške knjige in se pogovarjajo o njih, 16 % je družinskih srečanj, 6 % je bralnih srečanj oseb s posebnimi potrebami in 5 % bralnih srečanj v domovih starejših. Vedo pa tudi, da je bralnih srečanj še več, a vsi ne pošiljajo sproti poročil. 

Tone Partljič pa nas je s svojo preprosto in zanimivo pripovedjo povedel v Maistrovo leto, predstavil, kako je spoznaval generalovo veličino, njegovo soprogo in pozneje to snov uporabil v štirih svojih delih. Zelo zanimiv in iskriv pripovedovalec! Nazadnje nam je povedal del zgodbe o deklici Katrci, ki ji je general Maister napisal pesem Završki fantje. To pesem je navzočim zapel Janko Avsenak.

 

Naše prvo srečanje smo zaključili v avli z imenitno pogostitvijo, ki jo je pripravil Aktiv kmečkih žena Sveti Anton iz Gorenjega Leskovca pod vodstvom Olge Plahuta.

 

Ob sproščenem klepetu in izmenjavi dobrih praks smo napisali nekaj kratkih in spodbudnih pozdravov Manci Košir, da bi ji ponovno povedali, kako hvaležni smo ji za vse, kar je storila za širitev bralne kulture na Slovenskem. 

 

Slovenija je dežela bralcev, natančneje:  trenutno dežela bralk. To dokazujemo na vsakem koraku. Naj preverimo še pri vas. Dragi bralci, bralke, bi kdo od vas sedel na avtobusu na sedež, na katerem bi pisalo: »Rezervirano za človeka, ki ne bere!«

Nas bi bilo sram. Kaj pa vas?

                                                                      

                                                                                  

                                                                                   Boža Ojsteršek, Bralni krožek DU Senovo

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2023 KS Senovo. Vse pravice pridržane.  |  Piškotki  |  Izjava o dostopnosti  | Pišite nam

© 2023 KS Senovo. Vse pravice pridržane.
Piškotki  |  Izjava o dostopnosti  | Pišite nam

homeenvelopeuserphonechevron-down