Izjava o dostopnosti

Uvodno o dostopnosti

Krajevna skupnost Senovo se trudi omogočati dostopnost spletnega mesta https://senovo.si v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij vsem uporabnikom, kjer je to tehnično glede na CMS sistem mogoče.

Izjava o dostopnosti

Izjava o dostopnosti se nanaša na spletišče https://senovo.si.

Za zagotavljanje zahtev glede dostopnosti so bile sistemsko zagotovljene nekatere prilagoditve, kot so:

 • predvidljivo delovanje spletišča,
 • omogočena je uporaba različnih ravni naslovov.

Stopnja skladnosti

Spletišče https://senovo.si je delno skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zaradi spodaj navedenih izjem.

Nedostopna vsebina

Dostopnost spletišča https://senovo.si nenehno spremljamo in sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. V pripravi so tako nove spletne strani, ki se izdelujejo v skladu z (WCAG 2.1) standardom. Ta je skladen s standardom SIST EN 301 549 V3.2.1., ki je zahtevan v ZDSMA in jih lahko uporabljajo osebe z različnimi oblikami oviranosti. Kljub temu nekatere trenutno objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Spodaj navedena vsebina ni dostopna zaradi nesorazmernega bremena:

 • Krmljanje s tipkovnico do preskoka vsebin v določenih brskalnikih ne deluje, ker ne podpirajo funkcije v sistemu.
 • Določene slike so uporabljene kot dekoracijski element in jih morda kakšni bralniki ne prepoznajo kot sliko in s tem povezanimi funkcionalnostmi.
 • Vse fotografije na spletnih mestih še niso opremljene z opisi, oziroma nimajo alternativnega besedila, zaradi velikega obsega fotografij, zaradi katerih bi za Krajevno skupnost nastali preveliki finančni stroški.
 • Za ranljive skupine niso narejeni filmi z znakovnim jezikom, zvokom in s podnapisi. Razlog je v nesorazmernem bremenu, ki bi nastal za Krajevno skupnost. KS nesorazmerno breme ocenjuje s tem, da bi nastale znatne finančne posledice, če bi hotel vso vsebino prevesti v znakovni jezik, saj je obseg vsebine zelo velik. Poleg tega pa je večina vsebine takšne, da se dodaja in bi bilo težko zagotavljati ažurnost prevodov v znakovni jezik.
 • Za določene ranljive skupine je spletna stran slabše vidna, saj zaradi prevelikih stroškov integriranja orodij kot sta izbira velikosti besedila inizbira barvnega konstrasta, ni mogoče. 
 • Videoposnetki, ki imajo na voljo podnapise.
 • Vsebina v formatih, ki zahteva prenos in uporabo namenskih aplikacij.

Priprava izjave o dostopnosti

 • Ta izjava je bila pripravljena 14. 04. 2023 na podlagi samoocene.
 • Zadnja sprememba izjave: dne 14. 04. 2023.

Povratne in kontaktne informacije

Zaradi zelo pogostih posodobitev vsebin lahko obiskovalci pri brskanju po spletišču https://senovo.si kljub prizadevanjem, da bi bile vse spletne strani čim bolj dostopne in uporabnikom prijazne, občasno naletijo na težave z dostopnostjo.

Obvestilo o morebitnih primerih neskladnosti objav z določili Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij in zahteve po posredovanju informacij v dostopni obliki lahko pošljete po navadni ali elektronski pošti na naslov:

ks.senovo@krsko.si

ali

Krajevna skupnost Senovo
Titova cesta 106
8281 Senovo
Tel: 07/49 71 340

Odgovor boste prejeli v roku osmih dni od prejema obvestila oziroma prošnje. Če v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili, kdaj bo odgovor podan in razloge za zakasnitev odgovora.

Izvršilni postopek

V primeru, da ugotovite odstopanja od določil Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov:

Inšpektorat za javni sektor
Tržaška cesta 21 
1000 Ljubljana 

gp.ijs@gov.si

http://www.ijs.gov.si/

© 2023 KS Senovo. Vse pravice pridržane.  |  Piškotki  |  Izjava o dostopnosti  | Pišite nam

© 2023 KS Senovo. Vse pravice pridržane.
Piškotki  |  Izjava o dostopnosti  | Pišite nam

homeenvelopeuserphonechevron-down