Podelitev priznanj KS Senovo, 9.februar 2024

Častni krajan Senovega Franc Margon

V spomin na noč z 9. na 10. februar 1944, ko je XIV. divizija izvedla največjo vojaško akcijo na svojem pohodu so na Senovem včeraj z osrednjo prireditvijo obeležili praznik krajevne skupnosti pa tudi kulturni praznik. Naziv častni krajan so letos podelili Francu Margonu za vsestransko življenjsko delo ter velik prispevek na področju gledališke umetnosti in gasilstva v kraju in širše.

Franc Margon, bolj poznan kot Branko Margon, je že več kot 60 let član Delavsko kulturnega društva Svoboda Senovo, kjer vsa ta leta sodeluje v gledališki skupini z okoli 50 odigranimi vlogami. Preizkusil se je tudi v vlogi režiserja, vključen pa je tudi v vodenje društva. Za svoje ustvarjanje na odrskih deskah je prejel visoka odličja, med drugim tudi bronasto, srebrno in zlato Prešernovo plaketo in Linhartovo listino za življenjsko delo na področju gledališke umetnosti ter leta 2017 priznanje z velikim znakom KS Senovo. Več kot 60 let je aktiven tudi v Prostovoljnem gasilskem društvu Mali Kamen, kjer je danes častni predsednik društva, a še vedno aktiven v tekmovalni ekipi starejših gasilcev. Tudi na področju gasilstva je bil odlikovan, in sicer z gasilskim odlikovanjem I. stopnje, priznanjem gasilske zveze I. stopnje s kipcem gasilca ob 50-letnici GZ Krško in z značko za 60-letno aktivnost.

Margon: Zgodovina je velika učiteljica

Kot slavnostni govornik je Franc Margon na osrednji prireditvi poudaril, da Slovencem zgodovina ni bila naklonjena. »Iz naših tal niso zrasli mogočneži, ki bi poskušali zediniti razdrobljene pokrajine v celoto. Miniti so morala stoletja, preden so posamezni izobraženci in skupine na podlagi skupnega jezika in kulture izoblikovali pojem Slovencev kot naroda. In ni jih bilo malo, ki so se temu upirali,« je dejal in dodal: »Zgodovina je velika učiteljica, toda narodi so slabi učenci. Vedno znova ponavljajo iste napake. Nehote ali hote so ali bodo nasedli tistim politikom, ki se jim zdi mir na svetu preveč dolgočasen in zato netijo nemire, delitve in spopade.«

Ob koncu se je s pogledom v prihodnost vprašal, kaj nam ta prinaša. »Ne bi hotel biti preveč črnogled, zato bom zaključil s stihi še enega slovenskega pesnika, ki bi si po mojem mnenju zaslužil več pozornosti, to je Horoskop Janeza Menarta: Znak Dvojčkov kaže: vsako leto Kitajcev na kvadrat nešteto in znak Device: dan na dan približno en Slovenec manj. Znak Tehtnice pa prerokuje: iz dneva v dan bo huje. In ko ves svet zbledi v rumeni senci, ostanejo le še Kitajci, Židje in Slovenci. Upam, da res,« je slavnostni govor zaključil Margon.

Čestitkam ob prazniku sta se pridružila predsednik sveta KS Senovo David Vižintin, ki je med drugim povedal: »Najmlajšim smo dali priložnost, da pokažejo, kako vidijo naš kraj oz. skupnost, priložnost za katero so se borili borke in borci pred 80. leti.« in podžupan MO Krško Janez Olovec, ki je med večjimi projekti v KS Senovo preteklega leta izpostavil energetsko sanacijo Doma 14. divizije, zaključek gradnje kanalizacije na Cesti 3. julija, Cesti bratov Zorko in Cankarjevi ulici (južni del), zaključno fazo obnove Delavske ulice, v letošnjem letu pa je v načrtu še obnova Prešernove ulice. V načrtu prihodnjih let pa je tudi prizidava Zdravstvene postaje na Senovem.

Dobitniki priznanj KS Senovo 2024

Priznanje z velikimi znakom Krajevne skupnosti je prejel Boris Jevšnik, ljubiteljski zbiratelj eksponatov, vezanih na dediščino rudarjenja na Senovem, zbranih v pravem rudarskem muzeju z okoli 650 predmeti.

Priznanje z znakom Krajevne skupnosti Senovo pa Jože Požun, član Prostovoljnega gasilskega društva Mali Kamen, Renata Križnik, članica Prostovoljnega gasilskega društva Senovo, in Peter Bunetić, profesor glasbene umetnosti na OŠ XIV. Divizije Senovo.

Priznanja KS Senovo so prejeli Helena Fakin, mentorica otroški folklorni skupini vrtca Senovo, Andrej Krajnc, član Društva za praktično streljanje (DPS) Senovo, Jože Kranjc, dolgoletni član Krajevnega odbora Zveze borcev za vrednote NOB Senovo, in Andreja Zagorc, članica Turističnega društva Senovo.

Podelili pa so tudi jubilejna priznanja, in sicer Osnovni šoli XIV. divizije Senovo in Gledališki skupini DKD Svoboda Senovo ob 100-letnici delovanja, Turističnemu društvu Senovo ob 40-letnici in Društvu za šport, turizem in kulturo Kamenček ob 10-letnici delovanja.

Še pred začetkom prireditve je bil v prostorih tamkajšnje osnovne šole voden ogled geološke zbirke in premogovniškega rova, ki jo je vodil Anton Petrovič. Predstavniki Krajevne skupnosti Senovo in Krajevnega odbora Združenja borcev za vrednote NOB Senovo so položili venec pri spomeniku padlim borcem NOB.

Osrednjo prireditev so s kulturnim programom obogatili učenke in učenci OŠ XIV. divizije Senovo ter vrtca Senovo, članice in člani Pihalnega orkestra DKD Svoboda Senovo in Mešani pevski zbor DU Senovo. Program je povezovala Svjetlana Mišković za dobrote ob druženju krajanov pa so poskrbele članice Aktiva podeželskih žena Sveti Anton in člani Društva malih vinogradnikov Kališovec. V avli doma je bila priložnostna razstava 80 let pohoda XIV. divizije na Štajersko ter 45 let Doma XIV. divizije Senovo in likovna razstava osnovnošolcev.

foto: Boštjan Colarič

© 2023 KS Senovo. Vse pravice pridržane.  |  Piškotki  |  Izjava o dostopnosti  | Pišite nam

© 2023 KS Senovo. Vse pravice pridržane.
Piškotki  |  Izjava o dostopnosti  | Pišite nam

homeenvelopeuserphonechevron-down